Körkort...=)

publicerat i Allmänt;
Det ska vi göra snart typ i 2 månader eller nästa vem vet :)

Intensivkurs

För vem är en intensiv kurs?

2,5 veckor är ibland väldigt lång tid, men för en hel körkortsutbildning kan det bli för lite. Det kan vara bra att ha vissa förkunskaper innan man kommer till oss, både teoretiska men framförallt praktiska.

Man lär sig på olika sätt och olika fort. Ofta går det alldeles utmärkt med en intensivkurs även om man inte har kört bil alls men ibland händer det att vi helt enkelt inte hinner köra klart.
Det går oftast att hitta en bra lösning i så fall, men helt klart är det bra om man har provat att kört bil innan man kommer.

Om man har svårt för svenska språket så är oftast 2,5 veckor för lite tid för att hinna läsa all teori. I sådana fall rekommenderar vi att man går en vanlig körkortsutbildning där man har gott om tid till att studera eller att man försöker hitta en trafikskola som kan erbjuda teorihjälp på modersmålet.

Så här går det till

Det första man gör när man ska ta körkort är att söka körkortstillstånd hos transportstyrelsen. (Transportstyrelsen har ibland långa väntetider så var tidig med att söka.) Se också till att du har en giltig legitimation (ID-kort eller pass) och kolla även att datumet inte gått ut på legitimationen.

Efter att du sökt körkortstillstånd bokar du tid för intensivkurs på Swillos Trafikskola.

Senast två veckor innan kursstart ska du betala in 1000: – på BG nr:5449-3051 för att boka din plats på kursen. Detta för att vi ska få tid till att ringa in någon som står på väntelistan om du skulle få förhinder. Har du inte avbokat din tid senast två veckor innan kursstart så förlorar du dina 1000 kronor!

I samband med kursstarten eller redan när man bokar sin plats så sätter man in ytterligare 9000: -

Innan kursstart har du totalt betalat 10’000kr. Anledningen till det är dels för att komma från problemet med oseriösa bokningar, men också ett tidigare problem med elever som utgav falsk identitet som kom hit och körde ett antal lektioner och sen åkte hem utan att betala. Intensivkursen kostar alltså inte exakt 10’000 kr utan beror helt på hur många körlektioner man behöver.

På ankomstdagen (oftast kvällen innan) möter vi upp dig på busstationen för transport till trafikskolan, oftast via en mataffär för att du ska få tillfälle att inhandla proviant för första dagarna (om du inte redan har med det).

Väl på trafikskolan blir du indelad i ett av våra rum och får en genomgång för hur det fungerar med teorin och när du har din första körlektion.

Första veckan är det teoripluggning varvat med bilkörning. Oftast kör man 3 till 4 lektioner per dag, fördelat på både för- och eftermiddagen. Antal körlektioner är självklart individuellt, bland annat beroende på tidigare körerfarenheter. Denna vecka är det även riskettan. Riskettan är en teoretisk kurs som är obligatorisk sedan 1 april 2009.

På helgen har vi inga körlektioner, utan då gäller det att jobba med teorin inför teoriprovet.

Andra veckan gör man risktvåan (halkbanan) och teoriprovet. Dagarna fylls i övrigt ut med teoripluggande och körlektioner precis som vanligt.

Den andra helgen är det vila som gäller för att ladda för körprovet.

Under sista veckan gör man körprovet. Oftast på onsdagen men ibland måste trafikverket ändra dag pga. tidsbrist och då blir det på tisdagen eller torsdagen. Dagen före körprovet betalar man det som överstiger de 10 000 kr man redan betalat in. Till exempel om man kör 21 lektioner så får man betala 3440 kr dagen före uppkörning och kör man 25 lektioner får man betala 5200 kr. Räkna ut ditt pris på körkortskalkylatorn.(beräknat på att en körlektion kostar 440kr med reservation för prisförändringar nytt pris från feb 460kr/lektion)

Kommentera inlägget här :